Tänk om de låter dig köra Hubble

Det fina med astronomi är att vem som helst kan göra det.

Från den minsta bebisen till den mest avancerade astrofysikern - det finns något för alla som vill ägna sig åt astronomi. Faktum är att det är en vetenskap som är så lättillgänglig att vem som helst kan ägna sig åt den var de än befinner sig. Allt de behöver veta hur man gör är att titta upp.

Det är verkligen fantastiskt när man tänker på att man bara genom att titta upp en natt kan se hundratusentals stjärnor, stjärnsystem, planeter, månar, asteroider, kometer och kanske till och med en och annan rymdfärja som vandrar förbi. Ännu mer hisnande blir det när man inser att den himmel man tittar upp mot är exakt samma himmel som våra förfäder för hundratusentals år sedan njöt av när de bara tittade upp.

Det finns något tidlöst över kosmos.
En känd person i Källtitel

Det finns något tidlöst över kosmos. Det faktum att planeterna, månen och stjärnorna bortom dem har funnits där i evigheter gör något med vår känsla av vår plats i universum. Faktum är att många av de stjärnor vi "ser" med blotta ögat faktiskt är ljus som kom från den stjärnan för hundratusentals år sedan. Det ljuset når jorden just nu. Så på ett mycket konkret sätt är det som att resa i tiden att titta upp.

Foto av SpaceX, @spacex

Alla kan titta upp och bli förälskade i stjärnorna när som helst, men det roliga med astronomi är att lära sig hur man blir allt skickligare och bättre på att titta på stjärnor så att man ser och förstår mer och mer för varje gång man tittar upp. Här är några steg du kan ta för att göra de stunder du kan ägna åt din hobby astronomi mycket mer njutbara.

Få lite historia

Om du lär dig bakgrunden till de stora upptäckterna inom astronomi kommer dina stunder med stjärnskådning att bli mer meningsfulla. Det är en av de äldsta vetenskaperna på jorden, så ta reda på vilka historiska storheter som har tittat på stjärnorna före dig.

Vet vad du tittar på

Det är fantastiskt roligt att börja lära sig stjärnbilderna, hur man navigerar på natthimlen och hittar planeterna och de berömda stjärnorna. Det finns massor av webbplatser och böcker som kan vägleda dig.

Bli en nörd

Astronomiklubbar är livliga platser fulla av kunniga amatörer som älskar att dela med sig av sina kunskaper till dig. För priset av en cola och snacks kommer de att titta på stjärnor med dig och överväldiga dig med trivia och stor kunskap.

Vet när du ska leta

Att känna till vädret kommer inte bara att se till att din stjärnskådning är givande, men om du lär dig när de stora meteorregn och andra stora astronomiska händelser kommer att hända kommer spänningen i astronomi att leva upp för dig.

Och när allt är sagt och gjort, utrusta dig. Din jakt på nya och bättre teleskop kommer att vara livslång. Låt dig själv bli beroende av astronomi och upplevelsen kommer att berika alla aspekter av livet. Det kommer att bli ett beroende som du aldrig vill bryta.

Hur man slår upp
Var medveten om det som kallas "astronomi"