Hur man slår upp

Var medveten om det som kallas "astronomi"

Det är säkert att säga att var och en av oss någon gång i livet har upplevt det där ögonblicket när vi plötsligt blir förbluffade när vi står ansikte mot ansikte med det enorma universum som vi ser på natthimlen.

För många av oss som bor i städer är det inte så vanligt att vi lägger märke till himlen där uppe. Stadens ljus gör ett bra jobb med att dölja den fantastiska syn som finns ovanför våra huvuden hela tiden.

Detta "Wow"-ögonblick är vad astrologi handlar om.
En känd person i Källtitel

Så det kan vara den där årliga semestern på en campingplats eller en resa till en släktings hus ute på landet som vi befinner oss utomhus när natthimlens spenderare plötsligt bestämmer sig för att sätta upp sin spektakulära show. Om du har upplevt ett sådant ögonblick när du bokstavligen blev andfådd av det som natthimlen kan visa oss, kan du förmodligen minnas det exakta ögonblicket när du inte kunde säga något annat än "wow" till det du såg.

Foto: Arto Marttinen, @wandervisions

Det där "wow"-ögonblicket är vad astrologi handlar om. För vissa blir detta wow-ögonblick en passion som leder till en karriär där man studerar stjärnorna. För några få lyckligt lottade blir wow-ögonblicket en besatthet som leder till att de reser till stjärnorna i rymdfärjan eller på något av våra tidiga rymduppdrag. Men för de flesta av oss kan astrologi bli ett tidsfördriv eller en vanlig hobby. Men vi bär med oss den där wow-upplevelsen resten av livet och börjar leta efter sätt att titta djupare och lära oss mer om det spektakulära universum som vi ser i de miljontals stjärnorna ovanför oss varje natt.

Kom igång

För att komma igång med att lära oss att observera stjärnorna mycket bättre finns det några grundläggande saker vi kan behöva för att titta djupare, bortom bara det vi kan se med blotta ögat och börja studera stjärnorna samt njuta av dem. Det första du behöver är inte alls utrustning utan litteratur. En bra stjärnkarta visar de viktigaste stjärnbilderna, var de viktigaste stjärnorna som vi använder för att navigera på himlen finns och vilka planeter som är större än stjärnor. Och om du till den kartan lägger några välgjorda introduktionsböcker till astronomi som hobby, är du på god väg.

Skaffa ett teleskop

Nästa sak vi naturligtvis vill skaffa är ett bra teleskop. Du kanske har sett en hobbyastronom som har kommit långt i sina studier sätta upp de där riktigt häftiga teleskopen på en kulle någonstans. Det lockar fram amatörastronomen i dig eftersom det måste vara det logiska nästa steget i utvecklingen av din hobby. Men hur man köper ett bra teleskop kan vara direkt förvirrande och skrämmande.

Innan du går till den stora kostnaden kan det vara ett bättre nästa steg från blotta ögat att investera i en bra uppsättning kikare. Det finns till och med kikare som är anpassade för stjärnskådning som gör ett lika bra jobb med att ge dig den extra vision du vill ha för att se universums underverk lite bättre. En väl utformad kikare ger dig också mycket mer rörlighet och möjlighet att hålla din "förbättrade syn" nära till hands när den fantastiska utsikten bara presenterar sig för dig.

Inget av detta hindrar dig från att gå vidare med dina planer på att sätta ihop ett fantastiskt teleskopsystem. Se bara till att du får kvalitetsråd och utbildning om hur du konfigurerar ditt teleskop för att uppfylla dina behov. Med hjälp av dessa riktlinjer kommer du att njuta av timmar av stjärnkikande på de fenomenala synerna på natthimlen som ligger bortom blotta ögat.

Bortom ögat
Att bli en del av ett sällskap av hängivna amatörastronomer.